1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Green 10 призова Европейският парламент да отхвърли Комисията на Юнкер

Green 10 призова Европейският парламент да отхвърли Комисията на Юнкер

Има опасения за пренебрегване от страна на Комисията на проблемите, свързани с околната среда

Green 10 призовава Европейския парламент да отхвърли новата комисия, начело на която е Жан-Клод Юнкер. Green 10 е алианс от десет водещи световни природозащитни организации, работещи в Брюксел, които са председателствани от BirdLife International, в която членува и БДЗП. Опасенията на природозащитните организации за пренебрегване от страна на Комисията на проблемите, свързани с околната среда, се потвърдиха, след изслушванията на бъдещите еврокомисари пред Европейския парламент.

В своето отворено писмо към Президента на Европейския парламент Мартин Шулц Green 10 изразява възмущението си от структурата на новата Комисия, от нейната мисия и от избора на членовете й, които водят до крачка назад във вече поетите от ЕС ангажименти, във връзка с устойчивото развитие, ефективното използване на природните ресурси, здравеопазването, качеството на въздуха, опазването на биологичното разнообразие и борбата с климатичните промени.

Въпреки изричните искания, отправени преди, по време и след изслушванията от Европейския парламент, чрез своя председател Шулц до новоизбрания президент на Европейската Комисия Юнкер, не са направени никакви промени. Напротив, изтъкнати са някои много неубедителни аргументи срещу извършването им, като например, че няма нужда отговорността за устойчивото развитие да бъде възлагана на определен човек, защото това е отговорност на всеки. В най-добрия случай това е израз на много наивно мислене, отбeлязаха от Green 10.

Още по-лошо е изопачаването на седмата Програма за действие за околната среда (7 EAP), като само определени „подходящи“ нейни елементи трябва да бъдат съблюдавани, според новата Комисия. Това е повече от неприемливо, тъй като 7 EAP е правно обвързващ ангажимент, който беше договорен и приет от Комисията, страните-членки и Европейския парламент преди малко повече от година. Новоизбраният президент Юнкер не бива да пренебрегва тези правно обвързващи ангажименти или позицията на демократично избрания орган на ЕС.

Green 10 напомня на членовете на Европейския парламент, че последното проучване на Евробарометър показва, че въпреки икономическата криза, 95% от анкетираните граждани от страните членки на ЕС смятат, че опазването на околната среда е важно за тях лично и че е необходимо да се положат още усилия. То е доказателство за подкрепата от страна на гражданите на екологичното законодателство на ЕС и е призив за неговото изпълнение.
 
На този фон Green 10 вярва, че Европейският парламент трябва да отхвърли Комисията, освен ако не бъдат направени драстични промени в мандатите, наименованията на позициите и преразпределението на длъжностите по подобие на предложените от алианса в писмото до Президентския съвет и Съвета на председателите на 3 октомври.

На Европейския парламент трябва да стане ясно, че гражданите на ЕС и техните представители могат да приемат само такава Комисия, която отдава нужното внимание и усилия за една устойчива околна среда, за здравето на хората и за така необходимата трансформация на европейската икономика, заключиха от Green 10.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.