1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какво ще съдържа стратегията за торовете на Еврокомисията?

Какво ще съдържа стратегията за торовете на Еврокомисията?

Целта е фермерите и в бъдеще да имат достъп до вещества на приемлива цена

На 9 ноември Европейската комисия ще представи своята стратегия за торовете. Целта е фермерите и в бъдеще да имат достъп до вещества на приемлива цена. 
 
По време на последния Аграрен съвет комисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски изрази своето недоволство от факта, че държавите в Европейския съюз не подкрепят торовата индустрия. В документа Комисията ще предложи мерки, с които да гарантира снабдяването за стопаните. Една от тях е запазването на анти-дъмпинговите мита при вноса на разтвор от амониев нитрат и карбамид от Русия, Тринидад и Тобаго и Съединените щати, въведени през 2019 година и оскъпяващи торовете. Копа и Коджека са против, но Комисията ще последва мнението на европейската индустрия, която се опасява от дестабилизация на производството. 
 
Вместо това Брюксел ще предложи фермерите и производителите да получат компенсации в рамките на държавните помощи в кризисни ситуации. За тази цел правителствата могат да ползват средства от европейските структурни и инвестиционни фондове.
 
Друга част от стратегията засяга пряко стопаните. Брюксел обмисля да ги подкрепи със специални субсидии, като парите да дойдат от кризисния резерв на ЕС. Комисията планира да помоли държавите да изключат торовите производители от евентуални ограничения на природния газ. Ще бъде създадена и служба за мониторинг на пазара за торове, подобна на тези за месото, млякото и захарта. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.