1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мария Габриел и принцът на Монако откриха Селище на пчелата на площада пред Европейския парламент

Мария Габриел и принцът на Монако откриха Селище на пчелата на площада пред Европейския парламент

Масивен пчелен кошер с живи пчели е атракцията на селището

Пространството пред сградата на Европейския парламент се превърна в своеобразно Селище на пчелата, изградено в рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването, организирана от зам.-председателя на Групата на ЕНП и председател на Работната група по пчеларство в Европарламента Мария Габриел.

Селището във формата на пчелна пита беше аранжирано с растения, за да се покаже колко е важно запазването на местообитанията на пчелите. Кошер с живи пчели онагледи как тече животът на пчелното семейство. Пчелари от цяла Европа разположиха в специални шатри богато разнообразие от мед и пчелни продукти, собствено производство. Селището привличаше още отдалеч представителите на европейските институции, гражданите и гостите на многоликия Брюксел, които дегустираха от голямата палитра уханен мед. Интересни занимания запознаха посетителите на селището с приноса на пчелите за опазване на биологичното разнообразие, привличайки вниманието им към предизвикателствата, пред които е изправен пчеларският сектор.

Щандът на българските пчелари видимо се отличаваше и привличаше погледите не само с разновидност на изложените продукти, но и с прототипа на системата „Умен кошер“, изобретена от българската компания Bee Smart Technologies. Мини пчелен кошер с восъчна пита в него, пчелни рамки и мед беше друг отличителен атрибут на нашия щанд. За принцът имаше специален подарък от родните пчелари, показващ видовото разнообразие на българските мед и пчелни продукти.

Мария Габриел и принцът на Монако Албер II, известен защитник на пчелите в целия свят, отдадоха заслужено внимание на всеки един от пчеларите. Тяхното основно послание бе, че за да има живот за хората, трябва да има живот за пчелите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.