1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мария Габриел: Качеството на инвестициите в образованието е необходимост и предизвикателство за ЕС

Мария Габриел: Качеството на инвестициите в образованието е необходимост и предизвикателство за ЕС

Добре планираните и целенасочени инвестиции могат да осигурят устойчиви и конкурентоспособни образователни системи. Експертната група ще съсредоточи анализа си върху три ключови области: учители и преподаватели, образователна инфраструктура и цифрово образование. Амбицията ни е да бъдат намерени иновативни и прагматични решения за преодоляване на настоящите предизвикателства и осигуряване на по-устойчиви и приобщаващи системи за образование и обучение". Това заяви Мария Габриел при откриване на онлайн пресконференция по повод първото заседание на експертната група по качеството на инвестициите в образованието и обучението, която бе създадена от българския еврокомисар през февруари 2021г. В пресконференцията взе участие и председателят на работната група Габриел Фак.

Създаването и анализът предоставени от експертната група са част от мерките за превръщане на европейското образователно пространство в реалност до 2025г. Групата включва 15 експерти в областта на образованието и обучението от 15 различни държави членки, избрани от 190 кандидати. България е представена от доц. д-р Мария Нейчева от Бургаски свободен университет.

Имаме на разположение най-силния бюджет досега в Европейския съюз за образование и обучение. Това предполага и средствата от различните инструменти, като NextGenerationEU, „Еразъм+“, „Хоризонт Европа“ „Цифрова Европа“, фондовете на кохезионната политика, да бъдат използвани по най-ефективния начин чрез полезни взаимодействия. За ефикасността на разходите, мобилизирането на допълнителни ресурси за образование и подобряването на управлението на инфраструктурата ще очакваме с нетърпение препоръките от експертите в групата“, отбеляза Мария Габриел.

В резултат на работата на експертната група ще бъде представен междинен доклад в края на 2021 г. и окончателен доклад в края на 2022 г. Окончателният доклад ще предостави анализ за въздействието, разходите и предизвикателствата, свързани с политиките в областта на образованието и обучението. Ще бъдат дадени и препоръки за ключови мерки с цел подобряване на ефективността от националните и регионални инвестиции в синергия с програмите на ЕС.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.