1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мария Габриел обяви Европейска награда за иновативно обучение

Мария Габриел обяви Европейска награда за иновативно обучение

Професията на учителя е призвание, мисия и задача

Българският еврокомисар Мария Габриел стартира още една инициатива, свързана с образованието и иновациите. Днес тя постави началото на Европейска награда за иновативно обучение в рамките на програма „Еразъм+“, целяща признаване на труда на учителите и привличане на повече млади хора към професията. Тя ще отличи иновативни преподавателски практики, както и работата на учителите и техните училища, участващи в проекти за европейско сътрудничество. Всяка година наградата ще има различен тематичен акцент. Темата на тазгодишното издание е дистанционното и смесеното обучение. Критериите за подбор включват активната роля на учащите, сътрудничеството между учителите, въздействието на конкретния проект върху развитието на училищното образование.

EDUMG

"Всеки в живота си има поне един учител, който му е дал любовта към знанието. Днес предизвикателството към обществото е да им отдадем заслуженото признание и да има повече видимост към техния неуморен труд, да направим професията учител по-ценена. Ето защо с екипа ми създадохме Европейската награда за иновативно обучение. Искаме тя да се превърне в платформа за обмен на добри практики и за издигане престижа на учителската професия“, заяви Мария Габриел.

EDUMG

По време на събитието за обявяване на новата инициатива бяха отличени иновативни учители и училища от 31 държави, участващи в програма „Еразъм+“ в четири категории: образование и грижи в ранна детска възраст, начално образование, средно образование и училища за професионалното образование и обучение. Подборът на носителите на наградите бе осъществен от националните агенции по „Еразъм+“. Българските лауреати са Първо частно училище „Леонардо да Винчи“ – гр. Русе, СУ „Екзарх Антим I“ – гр. Казанлък, Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ – гр. Враца и Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ – гр. Бургас.

Професията на учителя е призвание, мисия и задача. И това следва да бъде признато и оценено от всички нас. Трябва да дадем на учителите вниманието, което заслужават Наградените проекти показват какво може да се постигне, когато се обединим, обменяме различни гледни точки, практики и се учим един от друг. Благодаря на Националните агенции по програма „Еразъм+“ за тяхната работа при подбора на проекти. Самата организация на Европейската награда за иновативни преподаватели е пример за отлично сътрудничество“, заключи българският еврокомисар. Европейската церемония по награждаването на лауреатите ще се състои на 20 октомври 2021 г. в Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.