1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На 15 май ДФЗ ще представи схемата за износ на селскостопански продукти към трети страни

На 15 май ДФЗ ще представи схемата за износ на селскостопански продукти към трети страни

За участие в предстоящата дискусия са поканени представители на заинтересовани асоциации и организации

Държавен фонд „Земеделие” организира на 15 май събитие за популяризиране и увеличаване на активността по схемата за износ на селскостопански продукти към трети страни. Целта е настоящите бенефициенти и потенциалните кандидати да се запознаят с възможностите за износ извън ЕС.

ДФ „Земеделие” прилага схемата „Възстановявания при износ на селскостопански продукти” от приемането на страната ни в ЕС на 1 януари 2007 г. Търговците на птиче месо и яйца за износ извън ЕС обаче проявяват интерес към нея едва в началото на 2010 г. Основните трудности за кандидатстване на българските производители и търговци по схемата са намиране на контрагенти в третите страни и завоюване на трайни пазари извън ЕС.

Кампанията ще даде възможност на представителите на всички заинтересовани страни да се запознаят с правилата по издаване на лицензии за износ извън ЕС и плащането на възстановявания. Ръководството на ДФЗ и експерти от отдел „Селскостопански пазарни механизми” ще представят спецификата на схемата като пазарна мярка на Общата селскостопанска политика (ОСП) с финансиране от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Внимание ще бъде отделено и на особеностите на новия програмен период на ОСП и перспективите пред българските износители.

За участие в предстоящата дискусия за възможностите на схемата и анализ на най-често срещаните пречки пред износителите са поканени представители на заинтересовани асоциации и организации; на министерствата на земеделието и на външните работи, Агенция „Митници” и др.

Презентацията започва в 10:00 часа на 15 май в зала „Десислава” на Гранд хотел България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.