1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националната стратегия за адаптация към изменението на климата трябва да е готова до ноември 2017 г.

Националната стратегия за адаптация към изменението на климата трябва да е готова до ноември 2017 г.

Ще се търси широко обществено участие при разработване на Стратегията

Представители на институции, научни среди, неправителствени организации и на бизнеса обсъдиха Техническото задание за разработване на Национална стратегия за адаптация към изменението на климата. Темата беше основна за третото заседание на Националния експертен съвет по изменение на климата, ръководено от заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова.

МОСВ е в процес на сключване на споразумение със Световната банка за оказване на подкрепа и консултантски услуги при подготовката на Национална стратегия за адаптация и План за действие към нея за периода до 2030 г. Заместник-министър Николова отбеляза, че ще се търси широко обществено участие при разработване на Стратегията. Тя призова участниците в експертния съвет да представят конкретни предложения и становища по проекта на задание до 15 септември.

Предвижда се екипът на Световната банка да представи проектите на Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и Плана за действие до ноември 2017 г., посочи заместник-министърът Николова.

Заданието изисква посредством моделиране да се извърши социално-икономически анализ на последиците от промяната в климата за различните отрасли. За секторите селско стопанство, гори, биоразнообразие и екосистеми, води и енергетика, транспорт, инфраструктура и строителство, градска среда, човешко здраве и туризъм ще се направят секторни оценки и ще се предложат мерки за адаптация. Ще се разгледат и връзките между отделните сектори, ще се оцени рентабилността на предлаганите мерки и ще се предложат най-добрите по сектори.

Националният експертен съвет по изменение на климата е консултативен орган, подпомагащ министъра на околната среда и водите в провеждането на държавната политика по ограничаване на изменението на климата. Той се свиква регулярно за обсъждане на отделните етапи при разработването на Стратегията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.