1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новости около проектите по подмерки 4.1 и 4.2 от ПРСР

Новости около проектите по подмерки 4.1 и 4.2 от ПРСР

Министерството на земеделието ще се съобрази с предложенията на браншовите организации

От понеделник, 11 януари, започва оценката на проектите или така нареченото ранкиране по подмярка 4.2 „Маркетинг и преработка на земеделската продукция“ по Програмата за развитие на селските райони. От фонд „Земеделие“ посочиха, че обработката на проектите се очаква да приключи до 2 февруари. 

На 30 декември от агроведомството са изпратили в Брюксел първото предложение за промяна на Програмата. Така при следващите приеми на проекти по подмярката за инвестиции в земеделските стопанства стопаните могат да разчитат на повече средства, предвид засиления интерес към мярката.

Министерството на земеделието ще се съобрази с предложенията на браншовите организации за намаляване на таваните за финансиране на един проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“. Целта е да има повече пари, с които да се финансират по-голям брой проекти. Припомняме, че и по 4.1 и по 4.2  има голям брой подадени проекти, многократно надвишаващи определения бюджет на мерките.

В момента таванът на подпомагане за 1 проект е 1,5 млн. евро, като може да падне на 1,250 млн. или на 1 млн. евро.  Друга важна промяна е при процентът на финансирането. Сега безвъзмездната субсидия за 1 проект се движи от 50% до 70% в зависимост от неговата стойност. Има няколко варианта. Или 50% да паднат на 40% за проектите без преференция, или преференциите от 60% и 70% да се премахнат. Друго предложение е съфинансирането за дребния и стартиращ бизнес да остане с подпомагане 70% от общата сума на проекта, защото за тези проекти на новостартиращи стопани трудно се осигурява финасиране, а често банките не желаят да кредитират такъв тип стопани.

След като администрацията и бизнесът се споразумеят по тези предложения, земеделското министерство ще изпрати своята позиция в Брюксел.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.