1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсъждат промени в Наредбата по прилагане на схемите за училищен плод и училищно мляко

Обсъждат промени в Наредбата по прилагане на схемите за училищен плод и училищно мляко

Към момента и по двете схеми са обхванати около половин милион деца в страната

Работна група в земеделското министерство ще обсъжда промени в Наредбата по прилагане на схемите за училищен плод и училищно мляко. Амбицията на ведомството е до края на месец април да приключи с измененията. Целта е двете схеми да заработят още през следващата учебна година.

От изключително значение за двете схеми е и новата европейската политика в тази насока. На базата на два регламента Европейската комисия ще издаде ръководство за прилагане на схемите от страните-членки. Не е изключено да се премине към система на обществени поръчки.

След жалба до Комисията за защита на конкуренцията браншовиците настояват произходът на храните в училище да е изцяло български. Напомняме, че фирми доставчици се възпротивиха срещу отдаването на приоритет на земеделските производители и млекопреработватели.

Според Трифонов не бива да се допускат конфликти между производители и търговци. Председателят на Националния съюз на градинарите в България настоява за максимално къса верига на доставка – училище – производител.

Според експертът от агроведомството жалбата до КЗК няма особено основание и едва ли ще бъде решаваща за по-нататъшното изпълнение на Наредбата.

Към момента и по двете схеми са обхванати около половин милион деца в страната.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.