1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очаква се мащабен протест на фермери в Германия

Очаква се мащабен протест на фермери в Германия

Повече от 10 хиляди фермери с около 5 хиляди трактора ще се съберат идния вторник в Берлин, за да протестират срещу предвидените от германското правителство нови правила за екология в селското стопанство

Митингът ще започне на обяд на знаковия площад пред Бранденбургската врата.

Според програмата към 14 часа се очаква да се включи и земеделският министър Юлия Кльокнер. Организаторите на протеста са поканили и министърът на околната среда Свеня Шулце, която според тях носи най-голяма отговорност за натиска, упражняван върху селските стопани.

"Ние селяните мислим за поколенията, а не за единични кампании. Застъпваме се за защитата на природата, за чисти подпочвени води и за здравословни и безопасни храни. Работим природосъобразно и произвеждаме според най-строгите норми в света. Затова и протестираме срещу негативния облик на селското стопанство, който непрекъснато се показва в обществеността", се казва в призив на организаторите на фермерския митинг.

Според тях Кльокнер и Шулце са прибързали с т.н. "аграрен пакет", без да се допитат до действащите лица. Предвидените в пакета мерки не само застрашават селските стопанства, но и местното производство на храните и селските региони като такива. В тази връзка фермерите поставят няколко изисквания:

- Аграрният пакет да се отмени и да започнат изцяло нови преговори;

- Да се спазват единните предписания, валидни за целия Европейски съюз, и да няма отделни правила за Германия;

- Да се проведат независими изследвания на причините за намаляването на насекомите

- Всички вносни продукти, които не отговарят на европейските норми, да бъдат обозначени като такива, за да може потребителят да направи информиран избор.

- Решенията за екология и защита на животните да се взимат, като на преден план стои регионалното производство на хранителни продукти;

- Желанията на обществото за по-хуманно отглеждане на животните, за по-екстензивно земеделие, свързано с по-малки добиви и печалби да бъдат обвързани с готовността хората да плащат по-високи цени за своята храна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.