1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОДБХ-Пловдив настоява за промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност

ОДБХ-Пловдив настоява за промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност

Изменението касае движението на животни и контрола на лечебно-профилактичната дейност

Спешна промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност искат от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Изменението касае движението на животни и контрола на лечебно-профилактичната дейност, която ветеринарите осъществяват, предаде Дарик.

В момента санкцията за собствениците, които нарушават регламента за отбелязване пътя на животните е от 50 до 150 лева, която е изключително ниска, отбеляза директорът на областната дирекция д-р Светозар Василев. По думите му в закона не е предвидена никаква глоба за ветеринарите, които недобросъвестно попълват документите или въобще не издават свидетелства на животните. Според него санкцията трябва да бъде поне 5 хиляди лева, за да се респектират както ветеринарните лекари, така и собствениците на животни. Преди проблемът беше информационната система, сега тя работи отлично, но глобите са малки и не стряскат нарушителите, категоричен бе д-р Василев.

Той уточни, че са изготвени промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които предстои да се разгледат на заседание на Министерски съвет, но не се ангажира със срокове.

От Областната дирекция апелират за повече внимание от страна на хората към месните продукти, които консумират, тъй като ефектът от непроверено и неидентифицирано месо може да бъде негативен за здравето им.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.