Целта е по-голяма сигурност на потребителите
На 1 април тази година влизат в сила новите, по-строги правила за обозначаването на произхода на свинското месо. Животновъдите ще трябва в бъдеще да доказват откъде са се сдобили с прасенцата.
За по-голяма сигурност на потребителите Европейската комисия нареди да има пълна проследяемост на свинското месо. Така при доставка на свине в кланиците животновъдите ще трябва да представят сертификат, в който да пише къде точно е отгледано прасето.
Прасенца, закупени от друга страна от Европейския съюз и тежащи по-малко от 30 килограма, но угоени и заклани например в Германия, могат да се декларират като "отгледани в Германия", тъй като в кланицата са имали повече от 80 килограма живо тегло и са доставени там на възраст под 6 месеца, или пък са били угоявани повече от 4 месеца в последната държава.
При проверка свиневъдите ще са длъжни да предоставят точна документация за произхода на животните. Това може да става чрез фактури на хартия или в електронен вариант.