1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-строги правила за обозначаването на произхода на свинското месо

По-строги правила за обозначаването на произхода на свинското месо

Целта е по-голяма сигурност на потребителите

На 1 април тази година влизат в сила новите, по-строги правила за обозначаването на произхода на свинското месо. Животновъдите ще трябва в бъдеще да доказват откъде са се сдобили с прасенцата.

За по-голяма сигурност на потребителите Европейската комисия нареди да има пълна проследяемост на свинското месо. Така при доставка на свине в кланиците животновъдите ще трябва да представят сертификат, в който да пише къде точно е отгледано прасето.

Прасенца, закупени от друга страна от Европейския съюз и тежащи по-малко от 30 килограма, но угоени и заклани например в Германия, могат да се декларират като "отгледани в Германия", тъй като в кланицата са имали повече от 80 килограма живо тегло и са доставени там на възраст под 6 месеца, или пък са били угоявани повече от 4 месеца в последната държава.

При проверка свиневъдите ще са длъжни да предоставят точна документация за произхода на животните. Това може да става чрез фактури на хартия или в електронен вариант.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.