1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подадена е жалба срещу подмярка 4.1, служебният министър може да спре приема

Подадена е жалба срещу подмярка 4.1, служебният министър може да спре приема

Появиха се обвинения в нарушение на закона при приема по подмярка 4.1

Те стигнаха до Административен съд София-град и до Земеделското министерство под формата на жалба. Възможно е спиране на изпълнението на подмярката. Приемът за подпомагане по подмярка 4.1 е отворен от 19 април до 23 юли с бюджет от близо половин милиард лева. Тази сума ще е единствената, насочена за инвестиции до към средата на 2023 година.
Следва коментар от Пламен Абровски, юрист, член на ПП “Има такъв народ”.

Пламен Абровски, член на ПП “Има такъв народ”

Пламен Абровски, член на ПП “Има такъв народ”

 
„За мен или администрацията е съботирала ръководството на Министерството, или Министерството изключително много е бързало и е създало много некачествени документи, на база на които да се кандидатства. С въвеждането на кандидатстването през ИСУН в Закона за подпомагане на земеделските производители, се въведе изискването за проектите по ПРСР да се извършва така наречената „предварителна оценка“ и е абсолютно нормално и така пише в Закона, в условията за кандидатстване да имаме условия и ред, по който да се извършва тази предварителна оценка. В условията за кандидатстване, които са одобрени с акта на министъра, такива няма.
Относно критериите за оценка, по критерий 4.4 имаш ангажимент, за да вземеш точки там, когато един земеделски производител извършва инвестиции, те трябва да са така съобразени, че да може те да се отчитат като се събират данни в един електронен дневник, който да бъде достъпен. Така беше в документите, когато се пуснаха за обществено обсъждане. Когато обаче излязоха одобрените документи, по които ще се кандидатства, този електронен дневник изведнъж изчезна от условията за кандидатстване и се появи в условията за изпълнение. Това е много съществена промяна. При такава промяна задължително документите трябва да минат още едно обществено обсъждане. Това би поставило в неравностойно положение някои земеделски производители, защото за да вземеш точки, трябва да извършиш определени инвестиции, за да имаш този електронен дневник. Това може да доведе до цялостна промяна в инвестиционното намерение на земеделския производител.
Когато ти в условията за кандидатстване, където в условията за допустимост кажеш „Ти въобще нямаш право да кандидатстваш, ако нямаш 3 години история", това е дискриминация, която Програмата не позволява. В Програмата е записано, че по 4.1 трябва да могат да кандидатстват абсолютно всички земеделски производители.“ 
Според Пламен Абровски служебният кабинет има достатъчно време, за да спре подмярката, да я актуализира и да стартира приема отново. По конституция новият земеделски министър има пълното право да инициира този процес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.