1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Природозащитници настояват МОСВ да обнародва резултатите от проверка на три европроекта до утре

Природозащитници настояват МОСВ да обнародва резултатите от проверка на три европроекта до утре

Към момента бенефициентите и изпълнителите не са уведомени за съмнения в законосъобразността при изпълнението на проектите

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до министъра на околната среда и водите Ивелина Василева по повод изявление на Върховна административна прокуратура (ВАП), поместено на интернет страницата им в понеделник, 14 март 2016 г.

Изявлението на ВАП засяга проекти по Ос 3 на Оперативна програма Околна среда (ОПОС) 2007 – 2013, в които имат участие неправителствени организации, членове на коалиция „За да остане природа в България“. В изявлението се твърди, че „след приключване на проверките от ВАП и анализ на фактите, изложени в статиите [във вестник „Труд“] и в документите, изискани от МОСВ, са потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз.“

Така поднесена информация, без да са уведомени бенефициентите за резултатите от споменатата проверка, и без конкретни данни за нарушения,  беше използвана за тиражиране в медиите на непроверена информация, което води до уронване доброто име на организациите, работещи за опазване на биоразнообразието дълги години. Това е неприемливо!

Нека подчертаем, че засегнатите проекти са приключили, техните дейности и резултати са проверени, както от одитори, така и от страна на управляващия орган на ОПОС, и са приети. Към момента бенефициентите и изпълнителите не са уведомени за съмнения в законосъобразността при изпълнението на проектите.

Настояваме Министерство на околната среда и водите да направи изявление, с което да направи публична информацията за броя проверки на всеки един от трите проекта от страна на ОПОС, както и заключенията за техните резултати, както и информация за това средствата по тези проекти дали са проверени и сертифицирани от страна на Европейската комисия. Тази информация се надяваме да бъде представена до края на работната седмица.

Липсата на изявление от страна на МОСВ ще принуди засегнатите страни да потърсят други начини да защитят доброто име на организациите от коалицията и да се обърнат директно към Европейската комисия, пишат природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.