1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се първото заседание на Междуведомствената работна група, създадена с решение на Министерски съвет

Проведе се първото заседание на Междуведомствената работна група, създадена с решение на Министерски съвет

До 31 декември 2014 г. групата трябва да разработи проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите

В Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се състоя първото заседание на Междуведомствената работна група, създадена с решение на Министерски съвет в понеделник, 15 декември.
 
В групата са включени представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и храните, Министерството на енергетиката и Министерството на вътрешните работи. Министър Василева информира, че всички институции работят в синхрон и координация за сигурността на хората, както и за недопускане на аварии с хидротехническите съоръжения.
 
На 1 декември МС прие решение, с което 78-те язовира в предаварийно състояние да се прехвърлят към компетенцията на Министерството на земеделието и храните, което да ги изведе временно от експлоатация до края на 2014 г. В решението се посочва, че 268 язовира с неопределена собственост трябва да бъдат прехвърлени за контрол към областните управители до изясняване на тяхната собственост. 
 
„Изпратили сме указания и писмо към областните управители, като от тях се изисква да влязат в правомощията си и да поемат грижата за язовирите с неизяснена собственост и да упражняват контрол до момента на установяване на собствениците“, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. „Това са спешните мерки и действия, които предприехме и мога да уверя, че всички ведомства, които имат отношение по управлението на хидротехническите средства, работят в пълна мобилизация. МОСВ, в чиято компетенция влиза да оповестява и да следи състоянието на водните обекти, е в режим на пълна мобилизация и работата на оперативното звено е в ежедневен 24-часов режим. Следи се състоянието и нивата на водните обекти. Информацията се предоставя на всички областни управители и на колегите от останалите ведомства, за да имаме пълната информация и всеки да предприеме всички необходими действия и мерки за това да се осъществява контрол и наблюдение“, обясни министърът.
 
Въз основа на това решение министър Василева организира работата на първата група, която ще разработи проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите, за да се определи единен орган за контрол на техническото състояние на хидротехническите съоръжения. До 31 декември 2014 г. групата трябва да разработи проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите. Законопроектът трябва да регламентира редът за поддръжка и експлоатация на язовирите, с ясно разписани задължения и отговорности на собствениците, както да определи орган за контрол, неговите правомощия, редът за налагане на принудителни административни мерки и редът за реализиране на административно-наказателна отговорност.
 
Втората група ще контролира и наблюдава напредъка по решаването на проблема с язовирите в предаварийно състояние до приемането на закона за единен орган на контрол на хидротехническите съоръжения.
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.