1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се среща в изпълнение на дейност А6 по проект „ГОРИТЕ НА ОРЕЛА” по програма LIFE+ на ЕС

Проведе се среща в изпълнение на дейност А6 по проект „ГОРИТЕ НА ОРЕЛА” по програма LIFE+ на ЕС

Снимка:

Основна цел е включване инвентаризацията на биологичното разнообразие в проекта

В сградата на Министерство на земеделието и храните се проведе среща в изпълнение на Дейност А6 „Изменение на действащата Наредба за устройство на земите и горите от горския фонд и внедряване на принципи на биоразнообразието“ по проект „Опазване на ключовите горски местообитания на малкия креслив орел (Aquila pomarina) в България“ LIFE12 NAT/BG/001218 по програма ц на Европейския съюз. Мероприятието бе организирано от Изпълнителна агенция по горите като координиращ бенефициент и Българско дружество за защита на птиците в качеството си на асоцииран бенефициент по проекта.

Основна цел на срещата беше да бъде обсъдена нуждата, възможността, обхвата и начините за включване инвентаризацията на биологичното разнообразие в проекта на Наредба за инвентаризация на горските територии и горско планиране, в т.ч. хармонизацията й със съответното национално и европейско законодателство. В нея взеха участие представители на ИАГ, БДЗП, РДГ София, ТП ДГС София, МОСВ, ИАОС, РИОСВ София, WWF, БФБ, АПБ и СДП „Балкани“.

По време на проведената дискусия бяха засегнати множество въпроси, свързани с проекта на Наредбата, възможностите за инвентаризация на биоразнообразието, използване на съществуващата информация за наличното биоразнообразие в горските територии от други организации, институции, НПО и др., възможностите за изграждане и тестване на система за обмен на данни между ИАГ и ИАОС, екологична оценка на състоянието на горските екосистеми, и т.н.

Участниците в срещата определиха възможността за обсъждане на темите като много добра и се съгласиха да представят писмени становища по част от текстовете на проекта на Наредба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.