1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съдът драстично намали наказанието за производителя на глифозат

Съдът драстично намали наказанието за производителя на глифозат

Компанията продължава да настоява, че първоначалната присъда не почива върху научни доказателства

Съд в Калифорния драстично намали наказанието на производителя на глифозат в делото, заведено от семейство пенсионери. Вместо посочените на първа инстанция от съдебните заседатели 2 милиарда долара обезщетение, компанията трябва да плати само 87 милиона.

Мъжът и жената обвиняват производителя на хербицида, че е отговорен за раковите заболявания, от които и двамата страдат. На първата инстанция през май тази година съдебните заседатели признаха компанията за виновна.

На по-горната инстанция обезщетението беше намалено на 87 милиона долара, тъй като предишната сума излиза извън законовите рамки, аргументира съдът. От компанията коментираха, че решението е крачка в правилната посока, но и то ще бъде обжалвано. Производителят на глифозат продължава да настоява, че първоначалната присъда не почива върху научни доказателства.

При заседанието за намаляване на обезщетението съдът отхвърли искането на компанията с аргумента, че по-малката сума не променя с нищо становището на съдебните заседатели от първата инстанция. Един от аргументите е, че производителят не е предупредил потребителите за рисковете от употребата. 

Сега ищците трябва да решат дали ще приемат намаленото обезщетение, или ще заведат ново дело. Това е третият процес, при който компанията, произвеждаща глифозат, е осъдена да плати обезщетения. Освен това в Съединените щати са заведени още 13 хиляди и 400 дела. При всяка присъда компанията обжалва сумата, а практиката показва, че процесите рано или късно приключват с извънсъдебно споразумение. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.