1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шест държави на съд заради несправяне с инвазивни видове

Шест държави на съд заради несправяне с инвазивни видове

Инвазивните видове са една от петте основни причини за загуба на биологично разнообразие в Европа и по света

Искове срещу България, Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия пред Съда на Европейския съюз предяви Комисията. Шестте държави са обвинени, че не са приложили част от разпоредбите на Регламента относно предотвратяването и разпространението на инвазивни чужди видове. Това са растения и животни, които случайно или умишлено се въвеждат в регион, където обикновено не се срещат. 
 
Инвазивните видове са една от петте основни причини за загуба на биологично разнообразие в Европа и по света. Те са сериозна заплаха за растенията и животните в Европа, като приблизителните оценки сочат, че причиняват на европейската икономика щети в размер на 12 милиарда евро годишно. Справянето с този проблем е важен аспект от целите за опазване на биоразнообразието, заложени в Зелената сделка.
 
В Регламента относно инвазивните видове са предвидени мерки, които трябва да бъдат предприети на цялата територия на Европейския съюз. Шестте посочени държави не са изготвили, приложили и представили на Комисията план за действие за пресичане на най-важните пътища на навлизане и разпространяване на тези видове. Наред с това България и Гърция не са създали система за наблюдение на опасните чужди видове, които засягат Съюза, нито са я включили в съществуваща система, въпреки че крайният срок за това изискване изтече през януари 2018 година. От своя страна, Гърция не разполага със структури за извършване на официалните проверки, с които би било предотвратено преднамереното въвеждане на инвазивни видове. 
 
Затова през юни 2021 Комисията изпрати до 18 държави, сред които и България, официални уведомителни писма, които през февруари 2022 бяха последвани от мотивирани становища до 15 страни, включително и нашата. Оттогава досега задълженията си са изпълнили 11 държави, а една държава ще предприеме необходимите действия в най-скоро време. Въпреки напредъка останалите шест - България, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия и Португалия не са предприели всички необходими действия за отстраняване на неизпълнението. Комисията счита, че досегашните усилия на органите на тези шест държави са незадоволителни и недостатъчни, поради което предявява искове срещу тях пред Съда на Европейския съюз. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.