1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Световната банка дава 12 млрд. долара на бедни страни

Световната банка дава 12 млрд. долара на бедни страни

Парите ще бъдат разпределени под формата на кредити и трябва да послужат за преодоляване на здравните и икономическите последици от коронавируса

12 милиарда долара ще предостави Световната банка на най-бедните страни в света, за да ги подпомогне в борбата срещу вируса Ковид-19. Това обяви президентът на банката Дейвид Малпас в Ню Йорк.
  
Парите ще бъдат разпределени без много бюрокрация под формата на кредити и трябва да послужат за преодоляване на здравните и икономическите последици от епидемията, посочи Малпас. По думите му вирусът представлява огромна тежест за развиващите се страни, чиито здравни системи не са подготвени за подобно предизвикателство. Близо една трета от средствата идват от вече съществуващи програми на Световната банка.
 
Помощите са предназначени за държави, поискали помощта на банката, която е в контакт с редица страни. Малпас не каза кои правителства първи ще получат финансова подкрепа, но е ясно, че става дума за едни от най-слабо развитите държави в света. Подобни мерки Световната банка предприе и в миналото, когато ставаше дума за ебола и други заболявания.
 
Заради коронавируса Банката и Международният валутен фонд отмениха ежегодната си пролетна среща в Съединените щати, която трябваше да се състои през април. Сега е предвидено те да се проведат чрез видео-конференции.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.