1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Център за видеонаблюдение на биологичното разнообразие е създаден по проект в природен парк „Златни пясъци”

Център за видеонаблюдение на биологичното разнообразие е създаден по проект в природен парк „Златни пясъци”

За период от 36 месеца са извършени мероприятия и дейности, свързани с опазване и поддържане на важни местообитания

Нов център за видеонаблюдение на биологичното разнообразие бе представен на заключителна пресконференция от ръководството на природен парк „Златни пясъци” към Изпълнителна агенция по горите. Той е създаден  по проект ”ВO_ПП “Златни пясъци” - Опазване, поддържане и възстановяване на биоразнообразието в природен парк „Златни пясъци”.

Проектът стартира през януари 2012 година. Една от основните му цели  е осигуряване на благоприятни природозащитни условия за съхраняване и опазване на определени животински и растителни видове.

За период от 36 месеца са извършени мероприятия и дейности, свързани с опазване и поддържане на важни местообитания на горската прилепна фауна и орхидеите в парка. Подобрена е информационно-туристическата инфраструктура, възможностите за наблюдения и опазване на биоразнообразието в защитената територия. Монтирани са информационни табели за видовете мигриращи птици, които прелитат над природния парк.

Проектът е на стойност 405 345 лв., финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

На събитието присъстваха Красимира Аскерова - ръководител на проекта, Юлия Тумбаркова - директор на природния парк, Христина Генова, експерт от РИОСВ-Варна и част от работния екип.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.