1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. WWF внася в Министерски съвет визия за устойчиво развитие на Пирин

WWF внася в Министерски съвет визия за устойчиво развитие на Пирин

Пирин осигурява жизненоважни ресурси за 130 000 души в местните общини

Година след излизане на доклада на WWF "Хлъзгави склонове - защита на Пирин от неустойчиво развитие" и въпреки съдебното решение в полза на опазване на Национален парк "Пирин", натискът за застрояване и изсичане на парка продължава. Отговорните институции не предлагат алтернатива, а някои министри директно лобират за отваряне на защитените територии за строежи. Това се прави, въпреки че България има достатъчно научен, икономически и законов ресурс, за да може спокойно да опази ценните си гори, реки, въздух и почви и дългосрочно да печели от това.

Българският национален парк Пирин е уникална екосистема и едно от най-значимите за биоразнообразието места в Европа. Пирин осигурява жизненоважни ресурси за 130 000 души в местните общини, а годишният му икономически принос за региона се оценява на около 69 милиона евро.

Докладът "Хлъзгави склонове", разработен от международната консултантска компания Далберг, предупреждава, че районът на Банско губи много от едностранното и непрозрачно разширяване на ски зоната и предлага конкретни стъпки за осигуряване на устойчиво бъдеще за Пирин.

Природозащтниците ще внесат доклада утре, на 23 януари в 9:30 ч. в Министерски съвет, с призив държавата и бизнесът да поемат своята отговорност и да развият визията за дългосрочното и икономически изгодно опазване на природните ресурси на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.