1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За изборите, за стратегическия план и препоръките към България, коментар от Десислава Танева

За изборите, за стратегическия план и препоръките към България, коментар от Десислава Танева

Президентът обяви, че парламентарните избори ще се проведат на 28 март 2021-ва, ето какви са нагласите на министър Десислава Танева по темата:

Десислава Танева:
„Въпреки анонсираната възможно най-ранна дата за избори от президента Румен Радев дата на 28 март, по стечение на обстоятелствата това ново политическо ръководство ще влезе в средата на април месец, тъй като след изборите ще има преброяване, мандати, знаете как се случва. Не смятам в никакъв случай за държавнически отговорно в момента да не правя нищо, да чакам това ново ръководство да дойде и да тръгне от тук насетне при условие, че част от инструментариумите допълните, които Европа предостави на страните членки, са с кратки срокове на договориране и изпълнение, че процесите на програмиране вървят в останалите страни членки, а тук новото политическо ръководство да започва да работи тепърва."
Министър Танева изтъкна, че администрацията в агроведомството е доказала, че може да работи бързо, и добави:
„Нотификациите на програмите, които управляваме, и Селската програма, и Рибарската програма, и Лозаро-винарската програма, бяхме първите страни членки с подадени нотификации за програмиране на мерки за подкрепа, които Комисията ни предостави като възможност за подкрепа от Ковид пандемията.“ 
До края на декември страната ни ще получи и обещаните препоръки от Европейската комисия по отношение на стратегическия план през следващия програмен период. Министър Танева очерта част от тези препоръки:
„Това, което мога да анонсирам, което винаги се е казвало за нашата страна във всички доклади, които са излизали и анализи, това е разпределението на подпомагането, че 80/100 от подкрепата отива в 20/100 от фермерите. Казвам го без точен наш анализ, а на база на това, което е публично известно в медиите. Една от препоръките е да предложим мерки, с които да намалим тази диспропорция."
От Земеделското министерство са аргументирали действията си при разпределяне на плащанията, а вече се търсят начини, чрез които да се отговори на направената от Комисията препоръка. Още от разговора ни с министър Танева гледайте в предаването Брюксел в превод.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.