1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За успеха на Натура 2000 МОСВ очаква подкрепата на местните власти, бизнеса и НПО

За успеха на Натура 2000 МОСВ очаква подкрепата на местните власти, бизнеса и НПО

Към момента мрежата от защитени зони Натура 2000 е почти напълно изградена

„Управление на защитените зони от мрежата Натура 2000 с участие на заинтересованите страни“ е темата на Националната конференция, която се провежда днес в столицата. Представени бяха резултатите от добрите практики в управлението на Натура 2000 в страните членки на ЕС, общественото участие и управлението на защитените зони „Западни Родопи“, „Западна Стара планина и Предбалкан“ и „Кочериново“ от гледна точка на заинтересованите страни.

„Общоевропейската екологична мрежа е най-значимият инструмент на ЕС за опазване на природата. Изграждането на мрежата от защитени зони е израз на усилията за дългосрочното опазване на биологичното разнообразие. Република България има значителен принос – 34,4% от територията на страната е включена в мрежата Натура 2000 и е на трето място сред страните членки“, каза при откриването на форума зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов.

Към момента мрежата от защитени зони  Натура 2000 е почти напълно изградена. Управлението на защитените зони и популяризирането на ползите и предимствата от опазването на биоразнообразието са важни предпоставки за уличаване на обществената подкрепа. „За да се справи с тези предизвикателства, МОСВ разчита на подкрепата и доказаното добро сътрудничество с неправителствени организации, местните власти и бизнеса“, посочи зам.-министър Малинов. 

Работата по изграждането на екологичната мрежа започна през 2000 г. с хармонизирането на националното законодателство в съответствие с изискванията на Директивата за птиците и Директивата за местообитанията. Разработени са Националната комуникационна стратегия и  Информационната система за защитените зони. Завършено е картирането и определянето на природозащитното състояние на местообитанията и видовете. „Одобрени са и първите планове за управление на защитени зони“, отбеляза в словото си зам.-министърът на околната среда и водите.

В България Натура 2000 обхваща 114 защитени зони за птици и 225 за местообитания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.