1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна втори прием по de minimis за тютюнопроизводителите

Започна втори прием по de minimis за тютюнопроизводителите

Подаването на заявления продължава до 15 август

От днес започна вторият прием на заявления по схемата de minimis за тютюнопроизводителите. Помощта се отпуска на стопани, които са ощетени от търговски дружества за предаден, но неизплатен тютюн в рамките на няколко стопански цикъла. Подаването на заявления продължава до 15 август.

Общият размер на de minimis надхвърля 3 млн. лв. След първия прием на заявления бяха изплатени над 2 млн. лева. Предоставените на едно лице или предприятие помощи по схемата не може да надхвърлят левовата равностойност на 25 000 евро за период от три последователни бюджетни години (2017 г. - 2019 г.).

Към момента климатичните условия са благоприятни за развитието на културата за разлика от предходната стопанска година, когато 30% от суровината пропадна като качество и количество. Тази година очакванията са за реализирането на около 10-11 хил. тона тютюн от 4-те сортови групи, които се отглеждат на територията на страната ни: 2-те ориенталски „Басми" и „Кабакулак" и едролистните „Бърлей" и „Виржиния". До края на годината предстоят важни за сектора събития.


При оптимални условия изкупната кампания за тютюнопроизводителите ще стартира през ноември. Стопаните могат да предават реколтата си до февруари 2020 г.

Повече подробности гледайте в Новините на АгроТВ.

Автор: Цветелина Влайкова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.