1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Животни проговориха с гласовете на български звезди: За експерименти без животни в ЕС

Животни проговориха с гласовете на български звезди: За експерименти без животни в ЕС

Според статистически данни на Европейската комисия през 2019 г. за експерименти са използвани над 10,5 милиона животни

Днес в България и още 11 страни в Европа десетки известни личности участваха в премиерата на нов видеоклип. С него звездите призовават всеки да се подпише под европейската кампания „Експерименти без животни“.

Три известни личности от всяка държава дадоха гласа си на куче бигъл, заек и прасенце. Животните разказват за жестоките си преживявания в лабораториите. Видеото е част от Европейската гражданска инициатива
www.bezbolka.bg. Инициативата има за цел да сложи край на експериментите с животни в ЕС. За да бъде успешна, до края на август трябва да бъдат събрани 1 милион валидни подписа от граждани на ЕС.

Новият видеоклип показва опитите върху животни от гледната точка на самите животни. Заекът, който е озвучен от Орлин Павлов, оцелява след жестоки експерименти. Уплашеното прасенце, което е загубило цялото си семейство, разказва историята си с гласа на актрисата Силвия Петкова.

„Някои дни лапите ме боляха толкова силно, че не можех да стана. Свикнала съм с болката. Но никога няма да забравя виковете на останалите.", казва бигълът, на когото певицата Биляна Лазарова е дала гласа си.

Според статистически данни на Европейската комисия през 2019 г. за експерименти са използвани над 10,5 милиона животни. Експериментите се провеждат най-често върху мишки, плъхове и птици, но често и върху кучета, прасета, маймуни или коне. Притеснително е, че броят на опитните животни в ЕС от години почти не намалява, въпреки че има широк спектър от алтернативни методи. Например изкуствено отгледана човешка тъкан, човешка роговица, 3D-биочипове и т.н. Използването им обаче не се изисква от закона, така че много учени продължават да провеждат жестоки експерименти върху животни по инерция.“, обяснява Стефан Димитров от „Невидими животни“.

Всеки може да се подпише на www.bezbolka.bg. Подписите от България към момента са близо 47 хиляди.

Зад идеята да се погледне към жестокото ежедневие на опитните животни през техните очи стои специалистът по комуникации Йолана Хайсманова от чешката организация „Свобода звират“:

Предполагам, че всеки от нас си спомня по едно животно приятел, поне от детството си, който му е бил скъп. Който е бил или все още е истински герой. Какво биха ни разказали те за ужасяващите експерименти с животни, ако трябваше да преминат през тях? Лабораториите са пълни с герои, които просто не могат да разкажат на никого.“


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.