1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. "Денят на мармота" тази година само онлайн

"Денят на мармота" тази година само онлайн

За популярността на събитието голям принос има и едноименният филм

ази година церемонията за "Деня на мармота" в Съединените щати ще се проведе в най-тесен кръг. Заради коронакризата метеорологичната прогноза на прочутия мармот Фил ще може да бъде наблюдавана само по телевизията и в интернет.
 
От повече от 100 години в Пъксатони, щата Пенсилвания, Фил излиза от дупката си, оглежда се и предсказва какво ще бъде времето през следващите седмици. Това става на 2 февруари – ако животново види сянката си, т.е. ако е слънчево, зимата ще трае по-малко от месец и половина. В противен случай студеното време ще се задържи по-дълго, смятат американците.  
 
Междувременно "Денят на мармота" е национално събитие, следено не само от местните медии в Пенсилвания, но и от големите национални телевизионни мрежи. За популярността на събитието голям принос има и едноименният филм от 1993 година, в който участват Бил Мъри и Анди Макдауъл. 
 
Тази година няма да има наплив от туристи, които обикновено се стичат в малкото градче с 6 000 души население. Вместо заря, сувенирни мармотчета и скара, на площада пред общината ще има само телевизионни камери. От 13:30 часа българско време те ще предават как мармотът ще бъде изваден от своето леговище, за да изиграе ролята на метеоролог. Прогнозата се организира от местния Клуб на мармота, който от 1887 година се грижи за животното. Разбира се, то се сменя, но винаги носи името Фил. За последните 30 години Фил има около 33 % успеваемост. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.