1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. До 30-ти септември могат да се подават заявки за одобрение по Европейската схема „Училищно мляко”

До 30-ти септември могат да се подават заявки за одобрение по Европейската схема „Училищно мляко”

Целта на програмата е да се увеличи консумацията на млечни продукти от учениците

Вижте видео по темата ТУК
Други статии по темата...

Европейската схема „Училищно мляко” за първи път стартира в България на 1 септември 2008 година. Нейното прилагане позволява на местните власти и училища да осигуряват млечните продукти на по-ниски цени за децата в учебните заведения.

Бенефициенти по схемата са деца, които редовно посещават едно от следните видове държавни, общински или частни училища: детски градини, начални, основни и средни училища. Програмата за млечни продукти за ученици се отнася както към областта на храненето, така и към образованието и е част от борбата с наднорменото тегло и предоставянето на базови съставки за растежа и здравето на децата.

ЕС финансира под различни форми раздаването на мляко вече повече от 30 години. Чрез програма „Училищно мляко“ Общността осигурява субсидии за училищата и други учебни заведения, така че те да могат да предоставят на учениците си избрани млека и млечни продукти. Прилагането на тази схема поощрява децата да консумират млечни продукти и да поддържат една балансирана диета, богата на витамини, въглехидрати и минерали. Схемата също така играе образователна роля, като подкрепя развиването на добри хранителни навици, които остават за цял живот.

На 11 юли 2008 г. Европейската комисия разшири програмата „Училищно мляко“, за да повиши разнообразието от продукти, включени в субсидиите, и да осигури еднакъв достъп до програмата както за началните училища и детските градини, така и за средните училища.

Така предоставеното от ЕС финансиране покрива по-широка гама от млечни продукти: от традиционното мляко за пиене до сирена, включително някои разновидности млечни изделия, продукт на ферментация, в натурален вид или с добавени плодове, като кисело мляко, мътеница, кефир и др. Държавите членки могат да изберат продуктите, които желаят да разпространяват, както и да съсредоточат интереса си върху определени млечни продукти, като например тези с намалена масленост. Млечните продукти, смесени с плодове и плодови сокове, предоставят на учениците още по-вкусен и здравословен избор.

Тъй като програмата се отнася за децата от държави с различни навици при консумацията на мляко и продукти от него в регламента се казва, че всяка държава от Общността, следвайки тенденциите за здравословно хранене, може да разшири списъка и да го опрости, като в същото време определят своя собствена гама от продукти в съответствие с посочения списък. Продуктите, които се отнасят към схемата, се разделят в няколко категории.

Първата от тях включва млечни продукти, съдържащи поне 90% мляко в тегловното си съдържание – това е чисто или ароматизирано прясно и кисело мляко. Помощта, която ЕК отпуска, е 18,15 евро за 100 кг млечни продукти от Първа Категория.

Във втората категория влизат млечни продукти, съдържащи поне 80% мляко в тегловното си съдържание, като тук се визират плодовите млека. Тук подпомагането е 16,34 евро за 100 кг млечни продукти.

Третата категория включва ароматизирани или неароматизирани пресни и преработени сирена, съдържащи поне 90% мляко в тегловното си съдържание. Това са сирената. За 100 кг подпомагането е 54,45 евро.

И в последната категория са ароматизирани или неароматизирани сирена, съдържащи поне 90% мляко в тегловното си съдържание и непопадащи в трета категория. Това са сирената и кашкавалът. За количество от 100 кг подпомагането е 138,85 евро.

Всички тези млечни продукти задължително трябва да са приготвени от краве мляко, да са произведени в ЕС и съответно да са закупени в България. По схемата се отпуска помощ само при условие, че продуктите са произведени в млекопреработвателни предприятия, преработващи само отговарящо на Регламент № 853 от 2004 г. сурово краве мляко, като произведените млечни продукти могат да се реализират в страните членки, трети страни и националния пазар. За подпомагане по схемата не се одобряват продукти, които се използват като съставки за приготвянето на храни.

Ежедневно консумираните млечни продукти от децата осигурява необходимата доза калций, витамини и протеини, които не само допринасят за незабавно укрепване на здравето, но позволяват на малчуганите да опознаят вкуса на широка гама от здравословни млечни продукти. С оглед на това, че хранителните навици, оставащи за цял живот, се развиват често в ранна възраст, това представлява ключов момент при борбата със затлъстяването - проблем, който засяга 22 милиона деца в Европа.

Как става кандидатстването по схемата "Училищно мляко"

По програмата Училищно мляко могат да кандидатстват учебни заведения; също така образователни органи; доставчици на продуктите; организации, които действат от името на едно или повече учебни заведения или образователни органи, създадени специално за тази цел. Бенефициентите се ползват от евросредствата по „Училищно мляко" през всички учебни дни. Общият брой учебни дни следва да бъде потвърден от училищните власти и от учебните заведения. Учениците не ползват помощта при отсъствие от училище или по време на пребиваване във ваканционни лагери, организирани от съответното учебно заведението или от образователния орган.

От 1 до 30 септември заявителят, който може да бъде училище или доставчик, организация, община, трябва да подаде заявка по образец за одобрение по схемата в Областни Разплащателни Агенции по местонахождение на заявителя/учебното заведение или по регистрация на доставчика/организацията/общината.

Ако заявителят отговаря на всички изисквания, в рамките на 30 работни дни от подаване на заявката за одобрение, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” – РА издава акт за одобрение. То важи за период от 3 учебни години, като през това време, не е необходимо заявителят да подава друга заявка за одобрение.

Предстои в училищата да бъде приложена и схема за предоставяне на плодове, след като в края на м. май тази година България е изпратила в Европейската комисия опростена национална стратегия за схемата „Училищен плод”, което представлява и заявка за участие в схемата за учебната 2009-2010 г. Към момента се провежда подготовка за прилагане на тази схема в България.

line

Материалът е публикуван по съвместен проект "ОСП - европейският модел за рентабилно земеделие", между Продуцентска къща "Агромедия" и Европейската комисия...повече информация

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.