1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: Европейска гражданска инициатива може да бъде инициирана за изравняване на земеделските евросубсидии

Мария Неделчева: Европейска гражданска инициатива може да бъде инициирана за изравняване на земеделските евросубсидии

Снимка:

ЕП и Съвета на ЕС се споразумяха ЕГИ да може да бъде регистрирана от 7 физически лица от 7 страни членки

Европейска гражданска инициатива (ЕГИ) може да бъде инициирана за изравняване на земеделските евросубсидии между старите и новите страни членки, ако Европарламентът и еврокомисията не разрешат този въпрос преди това. Това заяви евродепутатът Мария Неделчева, цитирана от Канал 3.

По думите й искането на „Грийнпийс”, които са събрали един милион подписа в рамките на ЕГИ срещу ГМО на този етап не може да бъде прието от Еврокомисията, защото подписите са събирани по старата процедура, която не е одобрена, а е била само в процес на обсъждане.

Според Неделчева, подписките за промяна на европейското законодателство трябва да бъдат стартирани по процедура, която ще бъде гласувана на 16 декември от Европарламента. Тя припомни, че ЕП и Съвета на ЕС се споразумяха ЕГИ да може да бъде регистрирана от 7 физически лица от 7 страни членки.

Мария Неделчева призова и да бъде изграден механизъм, който да не допуска политическите парти да могат да финансират иницииране и провеждането ЕГИ. Според нея, всяка дарена за ЕГИ сума над посочения таван от 500 евро трябва да бъде ясно от къде и как идва. Стана ясно още, че Европейската комисия и Европарламента са се споразумели политици да не могат да бъдат членове на инициативни комитети за ЕГИ. Проверката обаче на подписите на гражданите ще остане в компетенциите на всяка отделна страна членка, като ЕК трябва да предостави до шест месеца безплатен софтуер, чрез който да се проверяват и отчитат гласовете в интернет.

Неделчева призова гражданското общество в Евросъюза да бъде бдително и да не допуска ЕГИ да бъде използвана за други, освен от посочените в Лисабонския договор цели.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.