1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. 15-та Научна конференция „Обединени от науката“

15-та Научна конференция „Обединени от науката“

В рамките на конференцията ще бъде представена и информационната кампания на ЕОБХ - „ЕС избира безопасни храни“ (#EUChooseSafeFood)

На 18 май 2023 г. предстои да се състои 15-та Научна конференция „Обединени от науката“. Събитието ще се проведе в Гранд хотел София от 09.00 до 18.00ч. и е организирано от българската контактна точка на ЕОБХ, разположена в Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

В рамките на конференцията ще бъдат представени лекции, свързани с прилагането на изкуствения интелект в оценката на рисковете по хранителната верига, цифровизацията на санитарния и фитосанитарен сектор в ЕС, както и други интересни тематики в областта на безопасността на храните, и здравето на животните и растенията. По време на събитието е предвидена и постерна сесия, представяща  достигнатите научни постижения в областта на агрохранителната верига през последната година.

Тази година събитието е в памет на проф. Георги Георгиев, директор на Центъра в периода 2018-2022г.

В рамките на конференцията ще бъде представена и информационната кампания на ЕОБХ - „ЕС избира безопасни храни“ (#EUChooseSafeFood) – една инициатива, насочена  към  настоящи и бъдещи родители между 25 и 45 годишна възраст, които да бъдат информирани, че системата за безопасност на храните в ЕС се основава на науката. Кампанията ще протече в България през периода май – септември 2023 г. чрез информационни материали, изготвени от ЕОБХ, и популяризирани чрез различни медии, събития и платформи.

Информационната кампания на ЕОБХ „Да спрем африканската чума по свинете“ (#StopASF) се провежда също за четвърта година в България и има за цел да повиши осведомеността на свиневъдите, ветеринарните лекари и ловците, като предостави общи познания за АЧС, които могат да бъдат споделени от националните, регионалните и местните организации на практикуващите ветеринарни лекари. Кампанията има за цел също така да ускори времето за съобщаване за заболяването и да допринесе за предотвратяване на разпространението на болестта.

Допълнителна информация за програмата на конференцията, както и за ключовите лектори може да бъде открита на следната електронна страница - EFSA - България (focalpointbg.com).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.