1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 22 територии в страната са заети от двойки царски орли

22 територии в страната са заети от двойки царски орли

В 13 от тях птиците вече мътят

Още едно изкуствено гнездо, поставено от БДЗП, бе заето от двойка царски орли в защитена зона Сакар. Гнездото е поставено на 14 юли 2009 г. от експерти на БДЗП и MME/BirdLife Унгария в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от Натура 2000 в България”.

Тази територия не е обитавана от царски орли след 2009 г. и затова населяването на гнездото е много добра новина. Двойката се състои от възрастна женска птица и мъжки 3-годишен орел. Птиците още не са снесли яйца, но ремонтират гнездото и изпълняват брачни игри.

С новозаетата територия, броят на двойките царски орли в Сакар достигна 10. До момента 3 изкуствени гнезда, поставени от БДЗП, са заети от двойки царски орли. Предишните 2 бяха населени през миналия размножителен сезон.

Мониторингът на гнездовите територии, които се извършва в рамките на проекта, показа, че до момента 22 територии в страната са заети от двойки царски орли. В 13 от тях птиците вече мътят. Надяваме се през настоящия размножителен сезон още подходящи територии, включително и такива с изкуствени гнезда, да бъдат заети от двойки царски орли, заявяват от БДЗП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.