1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 55% по-малко вредни емисии в Европейския съюз до 2030 г.

55% по-малко вредни емисии в Европейския съюз до 2030 г.

Според експертите в Комисията постигането на тези проценти е напълно възможно

До 2030 година вредните емисии на Европейския съюз трябва да се намалят с 55 % спрямо стойностите от 1990-та. Това е залегнало в проекта за заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел.
 
Въпреки че се очертава широка подкрепа за тази амбициозна цел, все още не е ясно дали държавните и правителствени ръководители на страните членки ще вземат единодушно решение. В досегашните документи, приети на предишните срещи, е заложен минус от 40 но сто. Европейската комисия настоява обаче Съюзът още преди края на годината да обяви 55-те процента като свое задължение.
Според експертите в Комисията постигането на тези проценти е напълно възможно, макар и да изисква сериозни усилия. Целта е до 2030-та делът на зелената енергия да се покачи до 40 процента от цялостното потребление. Същото се отнася и до енергийната ефективност, която трябва да се увеличи вместо с 32, с 39 на сто. Това означава, че всяка година в обновяването на енергийната система трябва да се инвестират по 350 милиарда евро.
 
В Парижкото споразумение за климата е записано, че след 5 години всяка държава е длъжна да актуализира своите планове, за да се постигне ограничаване на глобалното затопляне до под 2 градуса. Великобритания, Китай, Япония и Южна Корея вече представиха своите по-амбициозни планове, сега е ред на Европейския съюз.
 
До момента все още не е ясно дали всички 27 държави ще застанат плътно зад идеята. Полша и други от Източна Европа настояват за по-голяма финансова подкрепа, за да преминат от въглища към по-екологична енергетика. Затова в проекта за заключителната декларация от срещата се казва, че целите трябва да са съобразени със специфичните изходни позиции на отделните страни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.