1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българското дружество за защита на птиците спечели награда, присъдена от ЕК

Българското дружество за защита на птиците спечели награда, присъдена от ЕК

Снимка:

Призът беше връчен за дейностите по опазване на царския орел в Сакар

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) спечели наградата Натура 2000, която се присъжда за първи път от Европейската комисия. Призът бе връчен на БДЗП за дейностите по опазване на царския орел в Сакар.

Призът за БДЗП е в най-тежката категория – „Природозащита“, където конкуренцията бе най-голяма. Останалите четири категории са „Социално-икономически ползи”, „Комуникации”, „Постигане на компромис между интереси” и „Работа в мрежа и трансгранично сътрудничество”. Кандидатите, които се включиха в надпреварата за наградата Натура 2000 бяха общо 163.

Проектът на БДЗП за опазване на царския орел в Сакар е фокусиран върху изолирането на опасни ел. стълбове в партньорство с електроразпределителната компания EVN България. По този начин значително се намалява рискът от токови удари – една от най-големите заплахи за царския орел в България. В рамките на проект, финансиран по програма LIFE+ на ЕС, който БДЗП реализира в периода 2009-2013 г. в сътрудничество с EVN България бяха обезопасени близо 600 ел. стълба. В момента EVN реализира следващ LIFE+ проект в партньорство с БДЗП, фокусиран изцяло върху тази дейност, в рамките на който ще бъдат обезопасени още 2 740 стълба и ще бъдат вкопани 45 км кабели, за да се елиминират токовите удари за царския орел и останалите едри птици.

„Благодарение на работата на екипа на проекта и на сътрудничеството между него и частни фирми, местната популация на този световно застрашен вид е възстановена, след като е била на ръба на изчезването“, се съобщава в информацията на Европейската комисия по повод наградата.

„Чрез съвместна работа с енергийни компании за изолиране на опасни електропроводи и вкопаване на кабели, успешно е се премахва рискът от токови удари – една от най-сериозните заплахи за грабливите птици“, се допълва в съобщението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.