1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Биогориво от отпадъци създава работни места

Биогориво от отпадъци създава работни места

Има опасения обаче, че Европейският парламент ще спре реализацията на подобни идеи

36 хиляди работни места могат да се създадат във Великобритания, ако се изградят инсталации за производство на биогориво от отпадъци, твърди доклад на Международния съвет за чист транспорт. Само на Острова това би спестило до 2030 година 37 милиона тона петрол.

Докладът сочи, че в цяла Европа могат да бъдат създадени стотици хиляди работни места в подобни инсталации. Така произведеното гориво ще замени 16 % от сега използвания петрол.

"Алтернативното гориво от отпадъци предлага реално и устойчиво намаляване на въглеродните емисии", казва Крис Мълинс, ръководител на екипа, съставил доклада. "Имаме ресурсите, технологията е на лице, сега Европа трябва да направи политическата рамка, която да разреши бързите инвестиции в тази посока."

Има опасения обаче, че Европейският парламент ще спре реализацията на подобни идеи, тъй като редица десни и центристки депутати вече сигнализираха, че няма да подкрепят реформата в сферата на биогоривата, която ще се гласува идната седмица. Промените в законодателството предвиждат до 2020 година 1,25% от транспортните горива да се произвеждат от алтернативни суровини.

Такива ресурси са както дървени пелети, така и водорасли и индустриални и домакински отпадъци. Тези горива ще нанасят и по-малка вреда на околната среда, отколкото първото поколение дизел и етанол, произведени от рапица и други култури. При тях проблемът е, че на много места изместват хранителните култури и вдигат техните цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.