1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК: България трябва да подложи на оценка на въздействието плана за управление на Пирин

ЕК: България трябва да подложи на оценка на въздействието плана за управление на Пирин

В случай на нарушение на директивите България подлежи на процедура за нарушение

Природозащитната коалиция "За да остане природа в България" съобщава, че в писмо до Асоциация на парковете в България, член на коалицията, Европейската комисия подчертава, че България, като член на ЕС, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, които може да засегне зона от Натура 2000, каквато зона е Национален парк "Пирин", задължително се подлага на оценка за въздействие върху околната среда.

Коалицията припомня, че въпреки това трима министри - Нено Димов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов натискат правителството да приеме изменения в плана за управление на на Пирин на 28 декември, като решително отхвърлят задължението да бъде направена необходимата екологична оценка. Подобно действие би било съзнателно погазване на европейското законодателство и ще доведе до ответната реакция - процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС. А това е впечатляващо слаб начин да се стартира българското европредседателство.

В писмото си Европейската комисия обяснява ясно, че при евентуално приемане на промените в плана за управление на Пирин, България подлежи на процедура за нарушение на Директивата за местообитанията и Директивата относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда: "Държавите-членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности".
 
ЕК напомня, че в случай на нарушение на директивите институцията "не би се поколебала да започне процедура за нарушение".

Коалиция "За да остане природа в България" пита министър Нено Димо дали е забравил за съществуването на тези европейските директиви или съзнателно подготвя погазването им? Вчера, 21 декември той обяви, че днес (22.12.2017 г.) е крайният срок на общественото обсъждане на промените в плана, след който ще се обобщи информацията и на следващото заседание на Министерския съвет ще бъде взето решение. Заседанието на МС е планирано за 28 декември - един от двата работни дни между Коледа и Нова година и дотогова няма как да бъде направена необходимата оценка, нито да бъде обработена информацията от подадени досега становища по изменения на плана на управление на Национален парк "Пирин". По данни на "За да остане природа в България" вече са подадени над 1000 становища и МОСВ не издава индивидуални входящи номера на отделните граждани-вносители, въпреки че трябва да го прави.

Природозащитниците призовават тези, които искат Пирин да бъде опазен, да подадат становище в оставащия срок до края на работния ден днес, 22 декември. Опитите за подмяна на процедурите и за заобикаляне на законовите правила за управление на природните ресурси, както и за политизиране на експертните решения чрез централизирането им в МС отваря големи врати за произвол. Гражданите не трябва да допускат това и подаването на становища по измененията на плана за управление на Национален парк "Пирин" е един от начините да отстоят правата си. Указания за подаване на становища има тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.