1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК инициира подготвянето на ново международно споразумение за борба с климатичните промени

ЕК инициира подготвянето на ново международно споразумение за борба с климатичните промени

Снимка:

Очаква се то да влезе в сила през 2020 г.

Европейската комисия инициира подготвянето на ново международно споразумение за борба с климатичните промени. Институцията прие консултативен документ, с който отваря обществен дебат. Поканата към страните е да формулират вижданията относно новата посока на действие и борба с променящата се природа. Споразумението  се очаква да бъде прието до края на 2015 г. и да влезе в сила през 2020 г.

„В Копенхаген световните лидери поставиха целта за ограничаване на глобалното затопляне под 2ºC, за да се предотвратят най-тежките последствия от изменението на климата” – посочва европейският комисар за действия в областта на климата Кони Хедегор.

На 17 април в Брюксел ще се проведе конференция на заинтересованите страни, а обществената консултация ще продължи по интернет до 26 юни. С предвиденото за 2015 споразумение се очаква да бъде постигнато обединение и единен всеобхватен режим на множеството обвързващи и необвързващи договорености в контекста на Конвенцията на ООН за изменението на климата и Протокола от Киото.

В края на 2011 г. в Дърбан договарящите се страни започнаха под егидата на ООН преговори по новото споразумение в областта на климата. Обществената консултация съвпада с очакваното активизиране на преговорите през тази година. Към момента ЕС, няколко други европейски държави и Австралия са присъединени към правно обвързващ втори период на поети ангажименти по Протокола от Киото, а около 60 други държави по света са поели ангажименти с незадължителен характер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.