1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК предложи Дунавска стратегия

ЕК предложи Дунавска стратегия

Дунавският регион включва 14 държави (от които 8 са държави членки на ЕС), като се простира от Германия на запад до Украйна на изток

Европейската комисия представи своето предложение за Стратегия на Европейския съюз за региона на река Дунав. Целта на тази инициатива е да се разгърне огромният икономически потенциал на региона и да се подобрят екологичните условия в него, предава Рапид.

Чрез създаването на рамка за дългосрочно сътрудничество по широк кръг от въпроси стратегията ще има ключова роля за подобряването на устойчивия транспорт, свързването на енергийните системи, защитата на околната среда, опазването на водните ресурси и въвеждането на стимули за по-благоприятен бизнес климат. Тъй като отделя особено внимание на устойчивия растеж, тя ще има важен принос и за постигането на целите на Стратегията ,,Европа 2020".

Стратегията осигурява съгласуваност между различните политики и по-добра координация между участващите държави. Въпреки че няма нови фондове за изпълнение на стратегията, по-доброто синхронизиране на приетите от дунавските държави програми следва да доведе до по-голям ефект от 100-те милиарда евро, с които разполага регионът през текущия финансов период. С настоящата стратегия се предлага създаването на втория ,,макрорегион" на ЕС след този в района на Балтийско море.

Дунавският регион включва 14 държави (от които 8 са държави членки на ЕС), като се простира от Германия на запад до Украйна на изток. Той е изправен пред предизвикателства, като например неизползван потенциал за корабоплаване, липса на шосейни и железопътни връзки, липса на координация в областта на образованието, научноизследователската дейност и иновациите, както и пред заплахи за околната среда. Неотдавнашното бедствие, причинено от изтичането на токсична кал в Унгария, ясно разкрива необходимостта от съвместна трансгранична работа за предотвратяване на по-нататъшното замърсяване и справяне с последиците от такива катастрофи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.