1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК представи новата си стратегия за горите

ЕК представи новата си стратегия за горите

В стратегията се предлагат редица конкретни мерки за увеличаване на площите, заети с гори

Нова стратегия за горите представи Европейската комисия. Тя е част от Зелената сделка и трябва да допринесе за намаляване на вредните емисии с 55 процента.
 
Новата горска стратегия на Европейската комисия е в съответствие с усилията за стимулиране за опазване и разрастване на естествените въглеродни поглътители. Насочена е към социалните, икономическите и екологичните аспекти и има за цел да гарантира многофункционалността на горските масиви и да изтъкне важната роля на всички, заети в горското стопанство.
 
Горите са жизненоважни за борбата срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Функцията им на въглеродни поглътители помага не само за намаляване на въздействията от климатичните промени, но охлажда градовете, предпазва населението от наводнения и от тежки суши. 
 
В стратегията се предлагат редица конкретни мерки за увеличаване на площите, заети с гори, както и за подобряване на тяхното качество. Под специална защита ще бъдат поставени вековните масиви, а увредените от бури и вредители ще бъдат възстановени, като се гарантира тяхното устойчиво управление. Една от мерките, под наслов "Правилното дърво на правилното място за правилната цел", предвижда до 2030 година на територията на Европейския съюз да бъдат засадени допълнителни 3 милиарда фиданки, освен тези, необходими за залесяване. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.