1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екип на БДЗП запозна ученици от Хасковско с уникалното биоразнообразие на Източните Родопи

Екип на БДЗП запозна ученици от Хасковско с уникалното биоразнообразие на Източните Родопи

Дейността е подкрепена от проекта „Новото тракийско злато“

Екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) посети в началото на април девет училища в Хасково и региона. Над 520 ученици на възраст между 7 и 17 години имаха възможността да се запознаят с уникалното биоразнообразие на Източните Родопи. Те научиха много интересни факти за едни от най-редките и защитени видове растения и животни, които се срещат по тези места. Учениците се запознаха с пъстроцветните орхидеи и с магическото цвете на Орфей – родопският силивряк. Особен интерес проявиха към опазването на сухоземните костенурки и научиха значението на екстензивното животновъдство за поддържане на природните местообитания.

Чувство на гордост сред подрастващите предизвика факта, че белоглавите лешояди се срещат само в Източни Родопи, а района на Маджарово е един от най-важните за опазване и на световнозастрашения египетски лешояд. Преподавателите и техните възпитаници бяха поканени да посетят Природозащитен център „Източни Родопи“ в гр. Маджарово и на живо да наблюдават тези редки и харизматични видове. По-късно през април предстои да бъдат посетени още двадесет училища в общините Маджарово, Крумовград, Момчилград и Кърджали.

Дейността e част от проект „Популяризиране на Природозащитен център „Източни Родопи“ и повишаване на информираността относно природното наследство на Източни Родопи“, подкрепен от проекта „Новото тракийско злато“ за устойчивото развитие на Източните Родопи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.