1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози алармират за санкции от ЕС заради разораването на пасища и ливади

Еколози алармират за санкции от ЕС заради разораването на пасища и ливади

Ще има негативни последици и за земеделските производители

Ако масовото разораване на пасища, мери  и ливади не спре, страната ни е застрашена от откриване на нова наказателна процедура от Европейската комисия. За това предупредиха от Българското дружество за защита на птиците.

Жалбата до Еврокомисията е изпратена преди четири години, но едва сега еврокомисарите й  обръщат по - сериозно внимание, тъй като разораването на пасища и ливади за получаването на субсидии в България вече е масова практика. По думите на Ирина Матеева, която е отговорник по европейските политики  към Българското дружество за защита на птиците, мерките от страна на Еврокомисията първоначално ще имат предупредителен характер.

Ако все пак се стигне до наказателна процедура, освен санкциите, които ще понесе страната ни, ще има негативни последици и за земеделските производители, поясниха от дружеството за защита на птиците.

Над 40 %  от земята, която е със статут на пасища и ливади,  вече е разорана, като половината от нея попада в защитени територии. По този начин са унищожени редица местообитания на защитени видове като царския орел, ливадния дърдавец, полската бъбрица и дебелоклюната чучулига, допълни още Ирина Матеева.

Автор: Светослав Пенчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.