1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Финландия, Гърция и Полша не са въвели директивата на ЕС за възобновяемите енергийни източници

Финландия, Гърция и Полша не са въвели директивата на ЕС за възобновяемите енергийни източници

ЕК ще изпрати мотивирани становища до тези три държави членки

Брюксел размаха пръст на Финландия, Гърция и Полша за това, че трите страни все още не са въвели директивата за възобновяемите енергийни източници.

Повишаването на дела на възобновяемата енергия най-малко до 20% от общата консумация на енергия в ЕС до 2020 г. е важна предпоставка за постигането на по-устойчива и конкурентоспособна Европа. За постигането на тази цел се разчита на ангажимента на държавите членки да изпълнят изцяло изискванията на законодателството на ЕС.

Директивата за възобновяемата енергия (2009/28/EО) трябваше да бъде въведена от държавите членки в техните национални законови рамки до 5 декември 2010 г. Своевременното транспониране на законодателството на ЕС е приоритет за Еврокомисията, особено след като ненужните забавяния в прилагането на директивата може да застраши постигането на целта на ЕС за възобновяема енергия.

Въпреки това Финландия, Гърция и Полша все още не са информирали Комисията за пълното транспониране на директивата в националното си законодателство. Поради това Комисията реши да изпрати мотивирани становища до тези три държави членки, пише greentech.bg.

Ако Финландия, Гърция и Полша не изпълнят законовото си задължение в срок от два месеца, Комисията може да реши да сезира Съда на Европейската общност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.