1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Градските зони по света ще се увеличат повече от два пъти в периода до 2030 г.

Градските зони по света ще се увеличат повече от два пъти в периода до 2030 г.

Това сочи ново проучване на ООН

Градските зони по света ще се увеличат повече от два пъти в периода до 2030 г., предоставяйки възможност за изграждане на по-екологични и по-здравословни градове, сочи ново проучване на ООН.

Прости мерки за планиране като например предвиждането на повече паркове, дървета и покривни градини могат да направят градовете по-малко замърсени. Това също така ще помогне за защитата на растенията и животните, особено в развиващите се нации като Китай и Индия, където всъщност градският растеж ще бъде най-бърз, пише greentech.bg.

Градското население в света се очаква да нарасне от малко над 3,5 милиарда души в момента до 4,9 млрд. През 2030 г., според оценката от Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие. „През следващите 40 години градското развитие ще изконсумира земя, която е около три пъти по-голяма от територията на Франция… това често е най-висококласната земеделска земя”, гласи докладът.

В същото време площите, които ще бъдат обхванати от градовете, ще се разширят със 150%. По-голямата част от този ръст се очаква да се случи в малките и средните градове, а не в мегаполисите, според доклада.

Наличието на повече зелени пространства в градовете може да филтрира праха и да намали замърсяването на околната среда, а освен това намалява въглеродния диоксид. Някои проучвания показват, че наличието на дървета може да помогне за намаляване на заболявания като астма и алергии при децата, живеещи наблизо.

Наличието на дървета в градовете може да помогне за охлаждането на целите селища през лятото, което означава по-малко нужда от климатизация. От друга страна градовете са дом на широка гама от растения и животни. „Богатото биологично разнообразие може да съществува в градовете и е изключително важно за здравето на хората и благосъстоянието им“, пише Томас Елмквист от Стокхолмския център за устойчивост, научен редактор на „Градовете и биологичното разнообразие“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.