1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международни усилия за намаляване на пластмасите

Международни усилия за намаляване на пластмасите

Включилите се държави са си поставили за цел да създадат правнообвързващ инструмент, който да помогне за намаляването на отпадъците

Вече работи международната инициатива за намаляване на отпадъците от пластмаси. Засега в групата, ръководена от Норвегия и Руанда, участват общо 15 държави.
 
Според водещи експерти замърсяването на световните морета с пластмаса представлява огромен екологичен проблем, който вреди не само на флората и фауната, но и на хората.
 
Различни прогнози показват, че през следващите години употребата на пластмаси значително ще нарасне и до 2060 година ще се удвои спрямо сегашните количества. Най-голям дял имат опаковките, автомобилната индустрия и строителството. Съществуват опасения, че в посочения период количествата пластмасови боклуци в океаните ще се увеличи до пет пъти.
Началото на международната инициатива беше поставено през март, по време на срещата на ООН по въпросите за околната среда в Найроби. 
 
Включилите се държави са си поставили за цел да създадат правнообвързващ инструмент, който да помогне за намаляването на отпадъците. Друга идея, която ще залегне в разработвания договор, е задължението за устойчиво производство на пластмаси. Засега в коалицията участват Норвегия, Швеция, Дания, Финландия, Германия, Великобритания, Сенегал, Руанда, Коста Рика, Канада, Грузия, Южна Корея, Швейцария, Португалия и Франция. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.