1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Караджова представи Проекта на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор

Министър Караджова представи Проекта на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор

Снимка:

Той предвижда ясно определяне на собствеността и отговорностите на институциите за всяко водно съоръжение в страната

Министър Нона Караджова представи Проекта на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България по време на общественото обсъждане на документа, което се провежда в Голямата зала на Централното управление на БАН.

Персонално за участие бяха поканени представители на 52 институции и организации - възможно най-широк кръг от специалисти, учени, неправителствени организации и организации на потребителите, да изкажат своето отношение и да дадат предложения, така че да се стигне до обществен и политически консенсус за осигуряване на устойчиво развитие на водния сектор в България.

Проектът на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор е разработен на основание на Закона за водите. Документът, който отразява визията на правителството за развитието на сектора, е публикуван на вниманието на обществеността на интернет страниците на петте министерства, участвали в изработването му, за отразяване на писмени мнения, препоръки и бележки от заинтересованите страни.

Министър Караджова благодари на всички, които отделиха от времето си, за да вземат участие в обсъждането, и на акад. Съботинов «за гостоприемството в тази зала, в която са вземани много важни решения и са правени важни обсъждания за бъдещето на страната». В презентацията си тя представи най-важните изводи за сектора и най-важните промени, които се предлагат, за да се постигнат целите на стратегията.

Дългосрочните цели на стратегията са гарантирано осигуряване на вода за населението и бизнеса, подобряване на ефективността при потреблението, намаляване на риска от наводнения и поддържане на нивото на водните ресурси в страната. Хоризонтът на документа е 2035 г. Той предвижда ясно определяне на собствеността и отговорностите на институциите за всяко водно съоръжение в страната. Финансовите потребности за подобряване на амортизираната водна инфраструктура и изграждането на нова възлизат между 13 млрд. лева и 43 млрд. лева, в зависимост от качеството на услугите, което може да се постигне.

След като общественото обсъждане приключи и постъпилите конструктивни забележки и препоръки бъдат отразени в текста на стратегията, на 23 април предстои да заседава Висшият  консултативен съвет по водите - консултативен орган към министъра на околната среда и водите, който ще се запознае с разискваните днес коментари и предложения – обяви заместник-министър Ивелина Василева.

След това окончателният вариант на стратегията ще бъде отново публикуван на страницата на МОСВ, което координира процеса, и ще стартира междуведомствено съгласуване, за да бъде стратегията приета до края на месец май от Министерския съвет, след което ще влезе за обсъждане в парламента. Едва след като документът бъде приет от Народното събрание, ще се пристъпи към необходимите законови промени, за да бъдат постигнати заложените цели.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.