1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Карамфилова: България подкрепя въвеждането на правнообвързващи цели на ЕС за възстановяване на природата

Министър Карамфилова: България подкрепя въвеждането на правнообвързващи цели на ЕС за възстановяване на природата

Проведе се заседание на Съвета на Европейския съюз по околна среда

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова е в Брюксел за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, на което днес се проведе дебат по предложението за Регламент за възстановяване на природата.

В рамките на дебата тя заяви подкрепата на България за въвеждането на правнообвързващи цели на Европейския съюз за възстановяване на природата. С това предложение се допълва и надгражда съществуващата законодателна рамка в областта на опазването и възстановяването на екосистемите и биологичното разнообразие.

„Доколкото здравите екосистеми допринасят за смекчаване на последиците от изменението на климата, то предложението за Регламент има и несъмнен потенциал да подпомогне борбата с климатичните промени”, изтъкна министър Карамфилова.

В изказването си тя обърна внимание, че за да се постигнат амбициозните цели, предложението трябва да позволява гъвкавост при планирането. Необходимо е да се отчете, че държавите с богато биологично разнообразие и висок процент от територията в „Натура 2000“, между които е и България, трябва да положат по-значителни административни и финансови усилия.

„Намираме за уместно приносът на отделните държави членки да бъде индивидуално определен, което ще осигури възможност да бъдат адекватно взети под внимание националните особености и социално-икономическото развитие“, подчерта министър Карамфилова.

Тя акцентира, че възстановяването на екосистемите в южните и югоизточните райони на Европа – в средиземноморски и континентален биогеографски район, и особено на горските и водните екосистеми, ще изисква повече време и средства поради географските и климатичните особености, както и предвид тревожните тенденции на засилване на екстремалните явления в резултат от измененията в регионалния климат. Тези фактори е необходимо да се вземат предвид и съответно бъдат отразени в предложението за регламент.

Министър Карамфилова проведе двустранна среща с бъдещия ротационен председател на Съвета на ЕС по околна среда – министъра на околната среда на Швеция Ромина Пурмоктари. В рамките на срещата бяха обсъдени приоритетите на Шведското председателство в областта на околната среда и климата с фокус върху зеления преход и активното ангажиране на бизнеса по пътя към климатична неутралност, нулево замърсяване и кръгова икономика. Министър Карамфилова заяви готовността на България за активен диалог и конструктивна работа.

Заседанието на Съвета на ЕС по околна среда продължава с представяне на новите законодателни инициативи на Европейската комисия в областта на нулевото замърсяване и кръговата икономика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.