1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нарушеното равновесие в дивата природа и отражението му върху нас

Нарушеното равновесие в дивата природа и отражението му върху нас

Предупреждение за невъзвратимите щети над Планетата

За последните двадесет века в света са изчезнали над 2000 вида животни, птици и влечуги, като унижените от човека едри животински представители са 106 вида и 139 вида и подвида птици. И докато първите 1  8000 години човекът е настъпвал бавно към природата, за 18 века са загинали само 33 вида, след това изтребването на фауната продължило със смущаващо  нарастващо темпо. За следващите сто години били унищожени   още 33 вида. А само за 20 век са изчезнали 70 вида животни.  Върху тези факти разсъждава  в книгата си „Трагедията на дивите животни“ руският изследовател  Игор Акимушкин, като се опира на статистиката на изследователите Харпер и Ален. Заедно със други изявени пера и природозащитници  като Михаил Пришвин, Олдо Леополд, Ърнст Томпсън и др. той предупреждава и нашия живот – храната, която ядем, изкуството,което правим, мислите, които ни владеят. 
 
Вписваме ги в червените книги, а с това унищожението им става още по-интензивно поради  космическата им  цена, алармират писателите. Ученият Джими Янг пък обобщава статистиката за изнасяните доскоро по четиристотин  хиляди кожички на колибри годишно от Карибските острови, по петстотин хиляди кожи на коала от Австралия и бивни от петдесет хиляди слона от Африка.  Предупрежденията на световно известните чужди и наши писатели- природозащитници са предмет на изследване на българския писател Димитър Хаджитодоров. В Сборника си за тях той припомня обобщенито на Игор Акимушкин за напълно изчезналите животински видове като:
 
-Безкрилата гагарка „копиенос“ – истинския пингвин! – Атлантическия океан
-Големият нелетящ гълъб – Дронт –  остров Мавриций в Индийския океан.
-Джералд Даръл го избира за емблема на своя зоопарк на остров Джърси
 -Гигантския щраус Моа в Нова Зеландия, унищожен от аборигените
 -Гигантски щраус на остров Мадагаскар
 -Странстващият гълъб от Северна Америка  
 -Зебрите квааги от Южна Африка
 -Стелеровите крави – вид тюленообразно – от Командорските острови в Тихия океан
-Дивият кон тарпан в европейските и Азиатските степи
 

Повече за нарушеното равновесие в дивата природа и отражението му върху нашия живот, почвите, въздуха и горите ще видите в предаването „Говори България“ с водещ Ваня Манолова в неделя 29 септември от 18:00 часа, в което гост е писателят Димитър Хаджитодоров.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.