1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очаква се ЕК да одобри Дунавската стратегия

Очаква се ЕК да одобри Дунавската стратегия

Документът ще представлява план за бъдещото развитие на региона, който е по-голям по размери и население от някои от малките страни членки на ЕС

Очаква се Европейската комисия да одобри Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион, съобщава БТВ. Разработването на Стратегия за развитието на Дунавския регион е инициатива на Европейската комисия. Целта й е чрез общо стратегическо планиране на един голям регион да се създаде макрорегионална програма и да се реализират проекти, значими за развитието на дунавските страни и на целия Европейски съюз.

Документът ще представлява план за бъдещото развитие на региона, който е по-голям по размери и население от някои от малките страни членки на ЕС. Той обхваща Германия, Австрия, Словения, Унгария, Словакия, Чехия, Румъния и България, които са страни - членки на Европейския съюз, както и Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова и Украйна, които не членуват в Европейския съюз.

В България официалната позиция и плановете за изпълнение се координират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2010 г. са проведени двустранни срещи между представители на Европейската комисия и страните от Дунавския регион за разработване на стратегията на ЕС и развитието на регионите по поречието на р. Дунав.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.