1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Положена е първата платформа за изкуствено подхранване на египетски лешояди

Положена е първата платформа за изкуствено подхранване на египетски лешояди

Снимка:

Целта е да се стимулиране пристъпването към гнездене на подхранваните двойки

В рамките на стартиралия Life+ проект „Помощ за египетския лешояд” започна подготовката на дейността за изкуствено подхранване на двойки египетски лешояди, които гнездят в бедни на храна райони. От самото пристигане на птиците от Африка, двойките ще бъдат подхранвани на специално създадени дървени платформи. Своеобразните площадки за подхранване, ще бъдат поставени на дървета или скали, с цел да бъдат недостъпни за наземни хищници. През месец декември беше изградена първата такава платформа в Източните Родопи, съобщават от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Между 1 и 2 кг. месо от домашни животни, загинали от естествена смърт (складирано във фризер), ще бъде оставяно на всеки 2-3 дни. Дейността цели стимулиране пристъпването към гнездене на подхранваните двойки и повишаване на гнездовия успех. В последните 8 години 29% от двойките в България не снасят яйца. Причините за това са различни, но изключително значение има наличието на достатъчно храна, която да осигури отглеждане на малките.

Положената през декември платформа ще обслужва двойка в околностите на гр. Маджарово. Подобни платформи се предвижда да бъдат изградени на още 2 места в Източните Родопи и на няколко в Североизточна България, където през 2011 г. бяха отчетени само 8 гнездящи двойки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.