1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Помогнете да спрем коварните нашественици в природата ни!

Помогнете да спрем коварните нашественици в природата ни!

Есента е времето, в което обичайно засаждаме нови дървета и храсти

Българска Фондация Биоразнообразие организира ежегодния си конкурс за принос към природозащитата. Проектът чрез сайта „Местообитания без инвазивни чужди растения“ и Фейсбук страницата „Свободни от инвазивни чужди растения“ по програма Life, реализиран от Фондация „Информация и природозащита“ е първият номиниран в категорията за най-успешна природозащитна кампания. Подкрепете го и гласувайте за кампанията като харесате снимката на този адрес във Фейсбук.

С гласа си ще помогнете информацията за опасността от разпространението на тези растения да стигне до повече хора, за да спрем тяхното нашествие в страната ни!

Есента е времето, в което обичайно засаждаме нови дървета и храсти. Точно сега трябва най-грижливо да избираме видовете и да внимаваме да не попаднем на някои от агресивните чужди растения. Te израстват бързо и при всякакви условия. Имат мощни механизми за приспособяване и размножаване. Разпръскват стотици хиляди семена. Корените им се разпростират нашироко и дълбоко. Много от тях отделят секрети, които вредят на местните растения и ги убиват. Заменят естествената растителност с непроходими храсталаци и гори. Така променят местообитанията, задръстват реките, увреждат почвите.
 
Причиняват необратими вреди на дивата природа, сериозни стопански щети и застрашават здравето на хората, като водят до:

  • алергии, астма, кожни заболявания;
  • загуба на селскостопанска продукция и на земи, пасища и ливади;
  • увреждане на сгради, канализация, пътища, културни и исторически обекти;
  • огромни разходи за премахването им и възстановяване и инфраструктурата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.