1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. При повече от 3°С затопляне на климата ще изчезнат много ендемични видове

При повече от 3°С затопляне на климата ще изчезнат много ендемични видове

Ендемични са онези видове, които се срещат само на едно място в света

При глобално затопляне с 3 градуса има опасност една трета от сухоземните биологични видове да изчезнат, предупреждават учени. В Европа от покачващите се температури най-застрашени са пчелите.
 
Климатичните промени ще се отразят пагубно на онези региони на Земята, които в момента са с голямо биологично разнообразие. От изчезване са заплашени близо 34 процента от сухоземните ендемичните видове, твърди екип от международни учени. Моретата и океаните ще загубят около половината си обитатели, а в планините има заплаха за 84 на сто от видовете. Най-големият риск е за малките и средни острови, които могат да се окажат под вода, ако нивото на моретата се вдигне.
 
Ендемични са онези видове, които се срещат само на едно място в света. Такива са лемурите, редица птици и снежният леопард. В Европа под заплаха са местните видове пчели, някои водолюбиви птици, риби като сьомгата и писията, както и пеперудите в Алпите.
 
Според учените опасностите за ендемичните видове ще нараснат 10 пъти, ако човечеството не успее да ограничи глобалното затопляне до стойностите, заложени в Парижкото споразумение за климата. При покачване на температурите с градус и половина от изчезване са застрашени 2 на сто от видовете на сушата и в моретата, но при повече от 2 градуса този дял се увеличава с 4 процента.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.