1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект на ИАГ, WWF и 10 природни парка възстанови и опази 11 типа редки природни местообитания в България

Проект на ИАГ, WWF и 10 природни парка възстанови и опази 11 типа редки природни местообитания в България

Проектът е изготвен в края на 2008 г., когато беше създадена мрежата от защитени територии Натура 2000

Сред най-важните резултатите от приключилия първи съвместен проект на ИАГ и WWF по програма ЛАЙФ+ на ЕС, са 806 дка възстановени горски местообитания в 7 природни парка, 434 дка премахнати чужди видове в 4 парка, новосъздаден маточник от черна топола и бяла върба на площ от 20 дка и възстановени 13 вида редки растения в 4 парка, както и 1441 дка млади гори, отгледани по Саарландския метод в природен парк Странджа.

Проектът за възстановяване на горски местообитания в 10 природни парка е изготвен в края на 2008 г., когато беше създадена мрежата от защитени територии Натура 2000. Тогава обаче липсваше практически опит в опазването и възстановяването на природни местообитания от националната екологична мрежа. Природните паркове, освен защитени територии по българското законодателство, са и част от Натура 2000. За това дирекциите на природните паркове опазват и зоните от екологичната мрежа, с които се припокрива територията на парковете. 

Проектът работи по няколко конкретни проблема: чужди и инвазивни видове, замяна на култури от чужди видове с местни, изчезнали от проектните територии редки растения, малобройни популации на редки растения, липса на достатъчно знания за защитените местообитания и видове, и необходимост от специализирана паркова инфраструктура за защита на целевите местообитания.

Дейностите, чрез които са решавани тези проблеми, са: премахване на чужди видове, залесяване с местни видове дървета, възстановяване на редки растения, изграждане на паркова инфраструктура и почистване на парковете, както и различни комуникационни дейности.

Най-големите постижения на проекта са:

  • Младите фиданки от местни видове ще дадат началото на нови 347 дка крайречни гори в парковете „Персина“, „Врачански Балкан“, „Витоша“, „Сините камъни“, „Българка“ и „Златни пясъци“.
  • Местни видове като сребролистна липа, цер и полски бряст замениха културите от чуждия вид бяла акация на площ от 308 дка в Природен парк „Русенски Лом“.
  • В Природен парк „Витоша“, след десетилетия, отново растат семеначета от клек.
  • Бялата водна лилия вече трета година цъфти в блатата на остров Персин в Природен парк „Персина“.
  • Над 100 млади растения от тис обитават природен парк Странджа, където преди началото на проекта имаше само 5 големи тисови дървета, всичките мъжки и с невъзможност за размножаване.
  • На остров Персин е създадена втората в страната жизнена популация на вида алоевиден стратиотес, който до сега се срещаше единствено в резерват Сребърна.
  • Водната детелина се завърна в Природен парк „Витоша“, след като беше изчезнала преди няколко десетилетия.

Повече информация четете в рубрика Актуално на портала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.